Info congregatie en projecten

Congregatie Broeders van Scheppers

In Burundi zijn er verschillende onderwijsinstellingen:

Mutwenzi – Burundi  

MPI – Instelling voor gehandicapte kinderen

(*In 2011 herstellingswerken uitgevoerd met leerlingen) 

Bujumbura – Burundi

Ecofo Scheppers lager onderwijs + 1ste graad SO

(*In 2024 een nieuwe pcklas geïnstalleerd)

Lycée Scheppers Nyakabiga 2de en 3de graad SO + internaat

(*In 2024 een nieuwe pcklas geïnstalleerd+verlichting vernieuwd+zonnepaneelinstallatie geplaatst)

Lycée Scheppers Gihosha BaO en SO

(*Planning in de toekomst: mogelijks een zonnepaneelinstallatie plaatsen)

Nyabikere – Burundi

Landbouwproject

De aanwezigheid van de Broeders van Scheppers in Burundi

Vanuit Mechelen, waar de congregatie werd gesticht, verspreidde de congregatie zich over de hele wereld. In 1950 zijn de Broeders gestart met hun missie- en onderwijsactiviteiten in Burundi. De eerste secundaire school met internaat werd opgestart diep in het binnenland, in Musenyi, door 3 Vlaamse broeders. Vervolgens werden een college en een lagere school opgericht in de hoofdstad Bujumbura. Daarna werd het Medisch Pedagogisch Instituut (MPI) in Mutwenzi gestart. In oktober 2022 werd het nieuwe bouwproject in Gihosha plechtig geopend: een kleuterschool, een lagere school en een secundaire school voor meer dan 1500 Burundese kinderen.

Onze scholen en ons internaat in Bujumbura:

 Ecofo, Lycée Scheppers de Nyakabiga

 Alle leerlingen dragen hetzelfde wit-blauwe uniform. Omdat dit niet aangekocht kan worden, wordt het in de school vervaardigd.  Er zitten tot 80 leerlingen in één klas.

In het totaal zitten er ongeveer 2500 leerlingen in de school. Vele kinderen leven op internaat omwille van de grote afstanden. Aangezien de leerlingen soms tot 4 maanden aan één stuk in de school verblijven, moeten ze zelf instaan voor het onderhoud van hun kleren. Om veiligheidsreden is rond de gehele school een hoge muur gebouwd.

Lycée Scheppers Gihosha

Vanaf 2022 kunnen 1500 leerlingen terecht in onze kleuterschool, onze lagere school en onze  secundaire school in Gihosha (Bujumbura).

Ons Medisch Pedagogisch Instituut in Mutwenzi

Hier worden permanent tussen de 60 en 80 kinderen opgevangen. De leeftijd varieert van 3 tot 16 jaar. In Afrika komt het nog steeds voor dat mentaal en/of fysisch gehandicapte kinderen aan hun lot worden overgelaten. Het centrum van de Broeders probeert hier verandering in te brengen en zorgt voor opvang en vorming van kinderen, jongeren en ouders: zo worden de kinderen stilaan voorbereid om hun plaats op te nemen in hun familie en hun dorp. Vaak kunnen ze dan kleine taken op zich nemen zoals het hoeden van het vee of werken op het veld.

Een overzichje van wat de leerkrachten en leerlingen van team Wetteren recent gedaan hebben en wat er voor 2024 op het programma staat:

De kick-off van het nieuwe project is gegeven, maar misschien moeten we eerst wat meer info geven over hoe het tot stand is gekomen. Een beetje geschiedenis…

In 2011 trokken we tijdens de grote vakantie met 3 leerlingen en enkele leerkrachten naar Gitega, Mutwenzi. Ons MPI ligt zo’n 100 km van het centrum van Bujumbura. Het MPI staat in voor onderwijs van gehandicapte kinderen. We zijn er zowel dak- als sanitaire werken gaan uitvoeren. We hebben ook een keukenrenovatie en een vernieuwing van de elektriciteit gerealiseerd.

Tijdlijn 2011 – 2024

Hoofdstad Bujumbura, met 3 scholen: Ecofo en Lycée Scheppers de Nyakabiga en Lycée Scheppers Gihosha (nieuwe school).

Locatie van het MPI in Mutwenzi (bij Gitega) – locatie 2011.

Foto’s van het project in 2011, met leerlingen, kan u bekijken in de fotogalerij.

2019

Bezoek aan Gihosha (Bujumbura): voorbereidingen voor het nieuwe schoolgebouw en controle van de werken uit 2011.

  • Alle materialen voor het nieuwe schoolgebouw werden genoteerd. Aangezien er in Burundi, of omringende landen, geen (of weinig) productie bestaat van degelijke bouwmaterialen, is er beslist om alles vanuit Europa aan te voeren.
  • Er werden tal van containers met bouwmaterialen verstuurd:
    • Tegels om de gebouwen te bezetten
    • Alle elektrisch materiaal (bekabeling, zekeringskasten, beveiligingen, verlichting, netwerkinfrastructuur,…)
    • Alle sanitaire voorzieningen (kranen, lavabo’s, douches, toiletten, aansluitstukken,…)
  • We waren ook getuige van de werken van 2011. Na 8 jaar waren we blij te zien dat alles nog in goede staat was. De verlichting was wel overbrugd omdat ondertussen de LED-verlichting zijn opmars kende en deze lampen minder energie verbruiken. Op die manier zagen we dat de geleverde werken toch een positieve inpakt hadden op hun patrimonium.

2022

Elektriciteit is niet enkel duur in België, ook in Burundi hebben ze af te rekenen met ongekend hoge prijzen. Gezien de vele uren zon per dag, gedurende het hele jaar, is het aangewezen om daar een zonnepaneelinstallatie te voorzien om zo de hoge facturen de kop in te drukken. De link werd snel gelegd om hierover na te denken. Alleen… België is Burundi niet. Er mag niet op het net worden geïnjecteerd. We willen dat de scholen volledig op zonne-energie kunnen werken, zodat het ‘net’ zo weinig mogelijk moet aangesproken worden. Toch wel een staaltje engineering, wetende dat we in nood (bij netuitval) moeten kunnen overschakelen op een oude jenset (dieselgroep). Aangezien er totaal niets geweten was over de elektrische toestand ter plaatse, zijn we (pas) in 2022 terug op prospectie geweest om alles in kaart te brengen. Corona had roet in het eten gegooid, net zoals bij ons…

Kabellengtes opmeten, schema’s tekenen, berekeningen maken, armaturen bekijken, kasten inventariseren,… Alles werd op papier gezet om alles goed te kunnen voorbereiden. Ondertussen mochten we ook getuige zijn van het nieuwe schoolgebouw dat officieel werd geopend en waar we de toegezonden materialen mochten ontdekken in het schoolgebouw waar ze heel fier mogen op zijn. Een opleidingsinstituut, goed voor 1500 leerlingen.

2023 – 2024

De voorbereidingen in België zijn gestart. De container staat klaar om materiaal te verzenden. We zijn begonnen met een technische ruimte te maken in de container, zodat deze veilig ter plaatse alles kan aansturen en er geen interacties moeten gebeuren door derden. Via een GSM-module gaan we vanuit België alles kunnen monitoren.

Voor de engineering hebben we ons laten bijstaan door de firma ATS. Zij hebben alles berekend en gieten alles in plaatsingsplannen en bedradingsschema’s. Met die info gaan onze leerlingen binnenkort aan de slag. Ondertussen zijn de leerlingen ook al naar Lemcko geweest te Kortrijk (onderzoekscentrum hernieuwbare energie – Ugent) om in het labo een gelijkaardige installatie te bekijken en enkele workshops te volgen. Binnenkort starten ze de opbouw van de effectieve installatie in de container waar we uiteindelijk een test willen doen op werking. Zo zijn we zeker dat alles goed komt ter plaatse.

Met de collega’s zijn we van start gegaan om de rest van het materiaal te verzamelen, want naast de installatie van de zonnepanelen hebben we nog tal van werken voor de boeg:

  • alle zekeringskasten ter plaatse aanpassen of vernieuwen
  • goede aardingen voorzien
  • 2 computerklassen installeren (zowel voor de ecofo en het lycée)
  • alle verlichting van de gebouwen (school, kapel, internaat, verblijfplaats broeders,…) aanpassen of vernieuwen naar LED.

Planning 2023 – 2024

Meer informatie rond de vooruitgang van dit project kan je terugvinden op de website, via de blogsectie.

Wat in de toekomst?

In de school van Gihosha kennen we dezelfde elektrische zorgen. Het nieuwe gebouw is klaar en in gebruik, maar ook daar swingen de prijzen van het energieverbruik de pan uit. Bijkomend is er ook het frequente probleem van spanningsuitval. De school wordt heel regelmatig geconfronteerd met dat probleem. Dit kunnen we opnieuw oplossen met onze ervaring en kennis uit Nyakabiga, het plaatsen van een zonnepaneelinstallatie.

Als de politieke situatie niet erger wordt (cfr. Congo versus Rwanda), kan er in 2025 een prospectie gedaan worden om deze werken voor te bereiden. Ter gelijkertijd zouden er ook extra batterijen kunnen geplaatst worden in Nyakabiga, waar het verbruik nog iets hoger is dan oorspronkelijk voorzien.

Wij danken jullie alvast bij voorbaat om een steentje bij te dragen. Op deze manier zorgen wij er samen voor dat kinderen in de armste regio’s van onze wereld een plaats krijgen in de maatschappij, een van de grote streefdoelen van onze voorganger Monseigneur Scheppers. Daarom een warme oproep om voor de vastenacties van 2024 hier onze schouders onder te zetten.

DE BURUNDESE JEUGD HEEFT JULLIE HULP BROODNODIG !!

ZE ZIJN JULLIE ZO DANKBAAR VOOR ALLE HULP !!


TOVER EEN LACH OP HUN GEZICHT !!